• Asiantunteva palvelu
  • Nopeat toimitukset
  • Kotimainen verkkokauppa
  • Aina auki
  • Asiantunteva palvelu
  • Nopeat toimitukset
  • Kotimainen verkkokauppa
  • Aina auki

Hyönteishotellit, joita kutsutaan myös ötökkähotelleiksi, ovat hyönteisille rakennettu keinopesä, joka tarjoaa paika yöpyä, pesiä tai talvehtia. Hyönteishotellien käyttö on viime vuosina nostanut suosiotaan, sillä se edistää pihan hedelmäpuiden ja marjapensaiden satoa. Hyönteishotelli on mukava pieni lisä jokaiseen puutarhaan. Sen voi ostaa joko valmiina tai rakentaa itse.

Miksi hyönteishotelli?

Hyönteishotelleja voi hyödyntää muun muassa pölyttäjähyönteisten houkuttelemiseksi piha-alueen hedelmäpuihin ja marjapensaisiin. Tyypillisimpiä hyönteshotellin asukkeja ovat rusomuurarimehiläinen, kantomehiläinen, erakkoampiainen sekä hirsioksahukka.

Pölyttäjähyönteisten pesintäpaikkojen määrä on viime vuosina laskenut. Pesintäpaikat keskittyvät entistä rajatummalle alueelle, jolloin pölytystäkään ei välttämättä tapahdu joka paikassa niin paljon kuin olisi tarve. Jo pari hyönteishotellia marjapensaiden läheisyydessä tarjoaa ötököille kullanarvoisen pesintäpaikan ja parantaa marjasatoa.

Mistä hyönteishotellit valmistetaan?

Hyönteishotellit voidaan valmistaa esimerkiksi puusta. Puuhun porataan reikiä hyönteisille pesäkoloiksi. Lehtipuut, kuten koivu, ovat erinomaisia ötökkähotellien rakennusmateriaaleja. Havupuut saattavat olla pienille asukeille liian pihkaisia. Suosi siis koivun käyttöä, jos aiot rakentaa ötökkähotellin itse.

Koivun lisäksi suomalaiset hyönteiset arvostavat erityisesti lahopuuta. Pihapiirissä kannattaakin siis hyödyntää mahdolliset vanhat risuaidat sekä aittarakennukset hyönteisten pesäpaikoiksi. Jos piha on pieni, eikä aittarakennuksia löydy (kuten harvemmalta suomalaiselta pihalta löytyy), lahopuuta voi kerätä myös metsästä.

Hyönteishotellin rakennusaineena voidaan hyödyntää myös erilaisia korsia, kuten koiranputkea tai järviruokoa. Asettele materiaalit haluamallasi tavalla niin, että hyönteisille jää pieniä turvallisia koloja pesäpaikoiksi. Voit suojata pöntön linnuilta esimerkiksi erillisellä metalliverkolla. Voit myös nostaa hotellin talveksi kylmävarastoon tai peittää niin, että linnut eivät pääse nokkimaan talvehtivia hyönteisiä pesästään. Pidä kuitenkin huolta, että kosteus pääsee haihtumaan ja nosta hotelli takaisin ulos kevään koittaessa.

Valmiit hyönteishotellit voit tilata täältä

Sijoita hotelli oikein

Valmis pönttö ripustetaan ulos seinään tai puuhun kasvillisuuden yläpuolelle noin 1-1,5 metrin korkeuteen. Hyönteishotellin optimaalisin asento ja paikka on sateelta suojassa niin, että reikiin ei mene vettä. Ötökkähotelli kannattaa sijoittaa etelän tai lännen suuntaan jolloin se on lämmin soveltuen hyönteisille parhaiten.

huomioithan, että hyönteishotellin luona käy taatusti kuhina. Älä siis sijoita hotellia lähelle terassia tai muuta oleskelupaikkaa, jotta sinä, sekä hyönteiset, saatte olla rauhassa.