Etanoita on Suomessa lukuisia eri lajeja. Pelloilta ja puutarhoista löytyvät yleensä peltoetanat, valepeltoetanat, taimietanat, keltajuovaetanat, tarhaetanat sekä siruetanat. Kasvihuoneissa asustaa yleisimmin jättietana sekä sileäpurjeharjaetana. Etana on yleisnimitys kuorettomalle tai lähes kuorettomalle etanalle. Etanoita, jotka kantavat mukanaan kuorta, kutsutaan kotiloiksi.

Tiedätkö, mitä kotilon kuori on?
Kotilon kuori on kalsiumkarbonaattia, joka tunnetaan myös kalsiumsuolana. Kalsiumkarbonaattia esiintyy luonnossa kalkkikivenä, marmorina ja liituna. Se tunnetaan myös valkeanharmaana jauheena tai kiteinä, joita käytetään lähtöaineena kalsiumin suolojen valmistamiseen.
Kuorelliset kotilot voivat elää vain alueilla, joissa kalsiumkarbonaattia esiintyy. Sitä löytyy lähes kaikkialta ja maankuoressa sitä on yli 4 %. Myös äyriäisten ja simpukoiden kuori on kalsiumkarbonaattia.
Etanat syövät kasvistoa
Etanat ja kotilot syövät pääasiassa eläviä tai lahoavia kasveja sekä sienirihmastoa ja levää. Etana syö raastamalla kielellään pehmeitä kasvin osia. Etanat aiheuttavat paljon tuhoa puutarhoissa sekä pelloilla syöden esimerkiksi rukiin oraat. Etanoiden lima tahraa ikävästi kasvit ja marjat.
Kotiloita ja etanoita esiintyy runsaasti etenkin kosteilla ja rehevillä pihoilla. Olet varmaan huomannut, että ne liikkuvat eniten iltaisin ja öisin, erityisesti sateen jälkeen ja kostealla säällä. Etanoita houkuttelee mm. banaaninkuoret, perunanpalaset ja isot lehdet. Kotiloille toimii houkuttimina vesimeloni ja raparperinlehdet. Linnut, kontiaiset ja maakiitäjäisen toukat syövät etanoita ja kotiloja.

Etanoiden ja kotiloiden torjunta ja hävittäminen
Etanat kannattaa hävittää huolellisesti ja siirtää pois puutarhasta. Kuolleet etanat houkuttelevat usein paikalle uusia yksilöitä, sillä esimerkiksi espanjansiruetana syö kuolleita lajitovereitaan. Kuolleet yksilöt kannattaa laittaa suljetussa pussissa energiajätteen sekaan tai haudata maahan vähintään 20 cm syvyyteen. Niitä ei kannata laittaa puutarhakompostoriin.
Etanoiden kulkua voi vaikeuttaa pihalla erilaisten kuivien materiaalien, kuten kalkin, sahajauhon, suolan tai tuhkan avulla. Etanat pitävät itsensä kosteana erittämällä limaa ja nämä aineet lisäävät liman eritystä, joka taasen koituu etanoiden tuhoksi. Muista levittää kalkki tai tuhka aina uudelleen sateen jälkeen. Etanoiden kulkua pihamaalla kannattaa ehkäistä myös pitämällä nurmikko lyhyenä ja istuttamalla kasveja harvakseen, jotta ne kuivuvat sateen jälkeen nopeasti. Kotilot pitävät erityisesti voikukista ja nokkosista, joten ne kannattaa kitkeä pihamaalta.

Jos etanoita ei kyetä pitämään pihamaalta pois, ne kannattaa kerätä pois heti keväällä ennen kuin ne ehtivät munimaan. Keräämistä kannattaa tehdä koko kesän ajan. Kotilottomiin etanoihin toimii parhaiten pyydykset ja ansat. Ferramol etanasyötti, jonka vaikutus perustuu luontoa suojaavaan rautafosfaattiin. Se on vaaraton ihmisille, kotieläimille sekä siileille. Ferramol siroitellaan tasaisesti kasvien väliin ja lisätään säännöllisesti.
Ehkäise etanoita puutarhassa
- Katteet, kuten hiekka, oksahake ja sepeli, estävät etanoiden kulkua
- Pidä nurmikko lyhyenä
- Hävitä ryteiköt ja risukasat
- Suosi suljettuja komposteja
Etanoiden hävittäminen puutarhasta
- Kerää etanat pois heti keväällä ennen kuin ne ehtivät munimaan
- Jatka keräämistä kesän mittaan
- Käytä etanasyöttejä ja etanapyydyksiä